.::.اولویت ما افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای است.::.

اولویت ما افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای است

تاریخ: 1396/11/19 - 23:07

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی زنجان:
اولویت ما افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای است
نویسنده : علی فراهانی- خبرنگار

در سـال‌هـای اخـیـر جـمـعیت دانــش‌آمــوزی کــشـورمان از 24 میلیون نفر به 12 میلیون نفر کاهش داشته است و این مساله مشکلاتی را برای همه دانشگاه‌های ایران به وجود آورده است. بنابراین یکی از سیاست‌های دانشگاه آزاد اسلامی افزایش‌ درآمدهای غیرشهریه‌ای و تولید ثروت از راه علم و دانش است؛ یعنی تکیه به شرکت‌های دانش‌بنیان که بارها رهبر معظم انقلاب بر آن تاکیدات فراوانی داشته‌اند. زنجان، یکی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است که توانسته در راستای سیاست‌های سازمان مرکزی و رهنمودهای مقام معظم رهبری شرکت‌های دانش‌بنیان خود را بیش از پیش تقویت کرده و در نتیجه درآمدهای غیرشهریه‌ای خود را تا حدودی نسبت به سال‌های قبل افزایش دهد.

یدا... رجایی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان زنجان در این درخصوص به «کلاس» می‌گوید: «متاسفانه در سال‌های اخیر به دلایل مختلف شکاف عمیقی میان درآمدها و هزینه‌های دانشگاه‌های ایران به وجود آمده است. بنابراین اگر دانشگاهی نتواند با تدابیر درست و صحیح این شکاف را مدیریت کند قطعا با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.»

به دانشگاه هزینه‌ تحمیل نکنیم

او در ادامه تاکید می‌کند: «دانشگاه آزاد اسلامی خوشبختانه با سیاست‌ها و برنامه‌ریزی دقیق توانسته بخش اعظمی از مشکلات درآمدی و هزینه‌های خود را با تمرکز بر شرکت‌های دانش‌بنیان و تولید ثروت از علم و دانش تامین کند و از این بحران سربلند خارج شود. ولی این حرف به آن معنا نیست که هیچ مشکلی وجود ندارد و در آینده هم دانشگاه آزاد اسلامی در مسیر خود با موانع روبه‌رو نخواهد شد.»

رجایی اعتقاد دارد که وقتی کشور با مشکلات و بحران‌های اقتصادی مواجه است مدیران و روسای دانشگاه‌ها باید حساب شده و دقیق حرکت کنند و نباید با اقدامات‌شان باعث افزایش هزینه‌های دانشگاه‌ها شوند. شاید این رویکرد مصداق عملکرد درست یک مدیر موفق باشد؛ رویکردی که بسیاری از مدیران و مسئولان ما با آن بیگانه‌اند و معتقدند اگر بودجه‌ای برای کارها تخصیص نیابد هیچ گامی نمی‌توان در این راستا برداشت. در حالی‌که رجایی با تفکر و ایده‌های مالی- اقتصادی خود توانسته است بخشی از مشکلات مالی را از واحد متبوع خود دور کند.

او تصریح می‌کند: «همه دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه آزاد اسلامی که حتی یک ریال هم از دولت بودجه دریافت نمی‌کنند باید به دنبال افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای باشند. بنابراین مدیران با خلاقیت و نبوغ خودشان می‌توانند درآمدهای مالی و غیرشهریه‌ای دانشگاه را افزایش دهند تا در بحرانی‌ترین شرایط اقتصادی کشور و حتی با رشد منفی جمعیت با کمترین مشکلات مواجه شوند.»

ایده، علم و ثروت

جذب دانشجویان خارجی و استفاده درست و بهینه از تجهیزات و امکانات‌ یکی از فرصت‌ها برای تقویت رشد اقتصادی دانشگاه‌ها به حساب می‌آید. زیرا  بخش‌های خصوصی و دیگر مراکز دولتی با نبود امکانات و تجهیزات دانشگاهی روبه‌رو هستند، بنابراین دانشگاه آزاد با توجه به موقعیت و ابزارهای خوبی که در اختیار دارد توانسته آنها را در اختیار این مراکز قرار دهد تا هم از آنها در راه علم استفاده شود و هم کمکی به افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای شود.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی زنجان توضیح می‌دهد: «خوشبختانه با کمک صاحب‌نظران توانسته‌ایم شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاه را تقویت کنیم. تاکنون نیز برای بعضی از محصولات بازاریابی در بازارهای داخلی و خارجی صورت گرفته است. اما این کافی نیست. ما باید از تمام پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های دانشگاه آزاد اسلامی برای افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای و از همه مهم‌تر تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کنیم.»

یکی از خصوصیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان این است که می‌توانیم به خود اعتماد کنیم و به عوامل خارجی نیز نیازی نداشته باشیم. به همین دلیل است که رهبر معظم انقلاب بارها به مسئولان و مدیران نظام در هر پست و سمتی تاکید کرده‌اند که باید به شرکت‌های دانش‌بنیان توجه خاصی نشان دهند.

مقابله شرکت‌های دانش‌بنیان با واردات

رجـایـی اظـهار مـی‌کنـد: «مــا در شرکـت‌های دانش‌بنیان باید به گونه‌ای اعمال سیاست کنیم که محصولات‌مان مشابه داخلی نداشته باشند؛ چراکه این کار را درست و صحیح نمی‌دانم. ما باید به دنبال نمونه‌های خارجی و خاص باشیم تا با تولید آنها دیگر نیازی به واردات کالاها  خارجی به کشور نداشته باشیم.»

اگر به این نکته رئیس واحد زنجان توجه کنیم، در‌می‌یابیم سخن دقیق و درستی است. چراکه اگر کالاها یا محصولات مهم خارجی در کشور تولید شوند دیگر نگرانی از تحریم‌‌ها را نخواهیم داشت و بدون هیچ‌هزینه‌ای به راه و هـدف خود که مــد‌نظر آرمان‌های نظام جمهوری اسلامی است، ادامه خواهیم داد.

آینده را تضمین کنیم

رجـایـی در ادامـه تـاکـیـد مـی‌کند: «تـمرکز و ســرمایه‌گذاری در شــرکت‌های دانـش‌بـنیان باعث می‌شود ما آینده خود و فرزندان ایران زمین را تضمین کنیم. شاید در زمان طولانی به اهداف خودمان برسیم اما مهم این است که قطعا به آن خواهیم رسید. البته سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان یعنی اینکه از الان شما نهالی را در زمین می‌کارید و در آینده نه‌چندان دور‌، محصول درخت تنومند آن را برداشت می‌کنید.»

تعامل مسئولان استان زنجان

دانشگاه آزاد اسلامی زنجان سال 1364 تاسیس شده و در حال حاضر بیش از 10 هزار دانشجو، 26 رشته در مقطع دکتری و 82 رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارد. بنابراین می‌توان گفت این واحددانشگاهی کارنامه موفقی در تحصیلات تکمیلی استان و حتی کشور دارد و تاکنون توانسته است مدیران و دانش‌آموختگان شایسته‌ای را برای کشورمان تربیت کند.

رجایی می‌گوید: «استاندار، امام جمعه و دیگر مسئولان استان زنجان تعامل و ارتباط خوبی با دانشگاه آزاد اسلامی دارند و به اعتراف همه دوستان واحد زنجان از موقعیت بسیار خوبی در منطقه برخوردار است.»

البته ناگفته نماند که استاندار و امام جمعه زنجان هم جزء هیات امنای استانی دانشگاه آزاد اسلامی به شمار می‌روند و تاکنون هم حمایت‌های خوبی از دانشگاه داشته‌اند. دانشجویان و دانش‌آموختگان دانشگاه آزاد اسلامی زنجان مقالات علمی فراوانی در سطح منطقه، استان، کشوری و حتی بین‌المللی منتشر‌ ‌کرده‌اند. دانشگاه آزاد اسلامی زنجان دارای مرکز رشد و 18 شرکت دانش‌بنیان است و اخیرا محصولات آن هم در نمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی و شرکت‌های دانش‌بنیان عرضه شده‌اند.